Publicerad i arbetsplatsen, fikarast, jobbet, kollegor, personligt

Vad pratar du om under fikapausen?

Kollegan och Soctanten reflekterar tillsammans…

Fikarasten närmar sig med stormsteg. Kaffedoften sprider sig i korridoren. Åh, äntligen dags att lämna datorskärmen för en stund för lite samvaro med kollegorna! När kollegan i rummet intill säger ”nu är det fika” är det dags att ta sig till fikarummet för lite välbehövlig paus. Prata om hur helgen varit, vem som åkte ut i Idol, senaste nyheten i lokaltidningen eller en dråplig situation man just varit med om.

Men din kollega kanske hellre vill diskutera nya formuläret för budgetunderlag? Eller hur svårt det nya datorsystemet är att hantera. Vilken funktion är det egentligen man ska använda för att få ut en viss statistik? Det är inte helt ovanligt att en del kollegor vill använda rasten till att fördjupa sig i diverse arbetsfrågor. Det är så smidigt att ställa frågor och ha åsikter om jobbet när många är samlade. Men är det något som man ska använda sin fika- eller lunchrast till?

För- och nackdelar med att prata jobb

Ser du fikarasten som ett bra tillfälle att ventilera jobbfunderingar med personer man inte ser under resten av dagen? Ett lättsammare sätt att prata kring sitt jobb än att ta det på ett möte? Eller föredrar du, som oss, att få en paus från arbetstankarna och prata om annat?

kaka
Vem får sista kakan?

Klart vi ser fördelarna med jobbprat ibland. Men visst är det roligare att prata något annat än arbetsuppgifter då och då under dagen?! Man är ju trots allt på arbetsplatsen större delen av sin vakna tid. Då kan det vara både skönt och nyttigt att få koppla bort jobbet emellanåt. Dessutom tycker vi att det blir roligare att gå till jobbet om man ser kollegorna som en person och inte bara en arbetskamrat. Och för att uppnå det krävs det personligt snack på fikarasten, tänker vi!

Du behöver inte dela med dig av smaskiga detaljer

Vi menar inte att man ska dela med sig av smaskiga detaljer från skilsmässan man ligger i, senaste terapibesöket eller konflikten med svärmor. Men något utöver jobb kan man väl unna sig att lägga fikapausens samtal på emellanåt. Om man dessutom är på en arbetsplats med olika professioner som möts i lunchrummet kan detaljer om den andres arbetsuppgifter vara, faktiskt, dödstrista.

Social behöver inte betyda extrovert

Vi vill förtydliga att det är helt okej att vara en introvert person, man kan vara introvert och ändå intressant, trevlig och social. Vi menar inte heller att man inte någon gång då och då passar på att fråga om en arbetsuppgift, det gör väl alla ibland. Vi tänker mer på kollegor som egentligen är trevliga, men under lunch – och fikaraster nästan alltid hittar ett sätt att leda in samtalet på torra diskussioner om arbetsuppgifter.

Så tänker vi, men vad tycker DU?? Kommentera gärna!

Fikakram/Soctanten och Kollegan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s