Publicerad i anställningsintervjun, arbetsplatsen, nytt jobb, Skriva CV

Vad ska du tänka på när du skriver ditt CV?

cv
Det är en konst att skriva ett bra CV

Soctanten vid tangenterna…

Läste precis intressant statistik. 75 procent av Sveriges befolkning vill byta jobb men bara en av tio gör det verkligen. Det låter ju hemskt om så skulle vara fallet. Alla dessa människor som alltså går runt missnöjda på sina jobb men inte vågar göra något åt det.
På samma ställe som jag läste statistiken (en läsvärd blogg som ni hittar länken till nedan) menade skribenten att det är få som tycker det är roligt att söka jobb. Det kan nog stämma, när jag tänker tillbaka på kommentarer från jobbsökande kollegor och vänner är det ingen som har varit särskilt entusiastisk, varken över att skriva CV, personligt brev eller gå på intervju.

Själv måste jag nog säga att jag sticker ut ur mängden i det fallet. Jag tycker nämligen att det är roligt, både CV, personligt brev och till och med – på senare tid att gå på anställningsintervju.

  • När det gäller CV och personligt brev finns det några riktlinjer som jag brukar följa. Jag justerar alltid mitt CV och personliga brev utifrån det jobb jag ska söka. En del verkar bara ändra i det personliga brevet men det tycker inte jag är en god idé. Ändra i både CV och brev och anpassa dem efter jobbet du ska söka.
  • Ha med ett foto. Det får dig att sticka ut från mängden och du kanske vinner några extra poäng om du framstår som en trevlig person. Det kan du påverka själv genom hur du framställer dig på bilden. Ha inte på dig solglasögon, låt det inte vara en bild från stranden eller utekvällen.  Du behöver inte vara uppstylad upp till tänderna men se presentabel ut.
    Vet inte om detta låter som en självklarhet för många? Isåfall kan jag meddela att det inte är så. Jag har exempelvis haft vänner som på Cv:t har laddat upp en bild där de har just solglasögon på sig.
  • Ring upp chefen och fråga lite mer om platsannonsen. Ofta är platsannonser ganska abstrakta och inte hel lätta att tolka. Genom att ringa upp får du matnyttig information som du sedan använder i ditt personliga brev
  • Ring upp chefen för jobbet du söker efter att du har skickat in CV och personligt brev. Jag är ganska övertygad om att det för min del har hjälpt mig att komma på intervju. Visst det kan vara obehagligt att prata i telefon, många tycker det. Men det är värt det om du hamnar längre upp i CV – högen. När du ringer upp kan du exempelvis fråga hur många som har sökt och hur många de kallar på intervju. I bästa fall passar chefen på att fråga lite om dig och du får en liten mini – intervju över telefon.

Sådär, det var några tips som har fungerat för mig. Nästa gång går vi igenom jobbintervjun. Hörs!

/Kram Soctanten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s