Publicerad i arbetsplatsen, forskning, organisationspsykologi

Ligger du i riskzonen för en bore out?

img_3400

Soctanten vid tangenterna…

Kommer ni ihåg artikeln om tjänstemannen som hade alldeles för lite att göra på jobbet. Jag kommer inte ihåg detaljerna kring nyheten men jag tror det var en tysk man som var anställd inom offentlig verksamhet. Han hade, tro det eller ej, men under de senaste TJUGO åren gått till jobbet utan att ha något att göra. Han hade förlorat sina arbetsuppgifter i samband med en omorganisation, ingen hade märkt något och mannen hade tydligen inget emot det eftersom han fortsatte gå till jobbet utan att säga till. Jag kommer tyvärr inte ihåg hur det hela upptäcktes och inte heller hur mannen valde att spendera dina dagar utan några konkreta arbetsuppgifter att göra…

Skamligt att inte ha fullt upp på jobbet

Att ha för lite att göra på jobbet är något vi sällan talar öppet om. Vi lever i en luthersk arbetsmoral där det ska vara fullt upp under arbetsdagen -gärna kombinerat med att det är tungt och jobbigt.  Men att ha för lite att göra-det är något skamligt i det svenska arbetslivet som vi inte pratar högt om. Trots det existerar fenomenet. Sociologen Roland Paulsen är en av de forskare som har uppmärksammat det i sin avhandling –Empty labor. Subjectivity and idleness at work.  Roland Paulsen undersökt fenomenet genom att intervjua personer – sammanlagt 43 stycken – som arbetar tomt rejält över genomsnittet, det vill säga minst halva arbetstiden.  Personerna Paulsen intervjuade ägnade stor del av sin arbetstid åt att sova, Facebooka, privata samtal eller privata intressen. Vissa gjorde det som en form av protest mot en arbetsgivare de inte var nöjda med. Andra-vilket förvånade Paulsen mest var sysslolösa eftersom det helt enkelt inte fanns tillräckligt med arbetsuppgifter.

Paulsen utgår ifrån hur hög graden av motivation är i arbetet i förhållande till hur stora möjligheterna är att arbeta effektivt och åstadkomma resultat. Om arbetstagaren är högt motiverad och dessutom har möjlighet att åstadkomma och producera mycket i sitt arbete är allt väl och risken för tomt arbete är liten. Det kan också fungera om motivationen är låg och det inte finns något att göra. Men för lite arbetsuppgifter i kombination med ambitiös personal som då inte får tillräckligt kan leda till bore out, dvs för lite att göra på jobbet och det kan vara minst lika farligt som en burn out.

Till sist, det är viktigt att ha lagom arbetsmängd på jobbet, åt båda hållen. Varken för lite eller för många arbetsuppgifter är hälsosamma för de anställda…

/Kram Soctanten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s