Publicerad i anställningsintervjun, arbetsplatsen, nytt jobb, Skriva CV

Anställningsintervjun

cv

Soctanten vid tangenterna…

Om ni minns nämnde jag i ett tidigare inlägg CV och personligt brev. Idag tänkte jag behandla ämnet anställningsintervju. Under det senaste året har jag hunnit med att gå på ett ganska stort antal intervjuer och märker att den gamla klyschan ”övning ger färdighet” faktiskt stämmer riktigt bra. Ju fler intervjuer desto lättare är det att känna sig avslappnad och det blir också enklare att förutse vilka frågor som ska komma och vilka svar man vill ge på dem.

Intervjustilar som varierar

När man har varit på ett antal intervjuer börjar man också märka av olika intervjustilar. De flesta anställningsintervjuer utförs av chefen du eventuellt kommer få framöver. Det vill säga, det är ingen professionell rekryterare vilket ibland också märks.

Jag har varit på anställningsintervjuer där den som ska intervjua mig har slängt fram platsannonsen och bett mig specifikt peka ut orden som gjorde att jag sökte jobbet. På andra intervjuer har jag fått flera frågor samtidigt – vilket innebär att man måste försöka hantera läget på bästa sätt- vilken fråga ska man besvara först. Andra intervjuer har inneburit att besvara en lång lista av frågor som chefen har framför sig eller att vänta ut tystnader eftersom den som intervjuar inte verkar ha förberett sig med frågor.

Med andra ord – det är inte helt lätt att genomföra en anställningsintervju, inte för den som blir intervjuad och ibland inte heller för den som intervjuar.

Vad ska du tänka på inför anställningsintervjun?

– Inför anställningsintervjun är det bra om du har sparat platsannonsen. Gå igenom den desto noggrannare. Fundera på hur du matchar de krav som ställs i texten. Annonsens innehåll ger också en hint om vilka frågor som kan komma under intervjun

  • Hel och ren är en god riktlinje att hålla sig till. Se till att ditt nagellack inte är avflagnat, att du inte har dill mellan tänderna eller tandkräm på tröjan.

  • Kom ihåg namnet på chefen och vilket jobb det är du söker. Kan låta självklart men inte alltid så lätt om man har många jobbansökningar i omlopp.

  • Ha övergripande kunskap om organisationen du söker till men inte mer än så. Det mest troliga är att anställningsintervjun inleds med en förklaring av hur organisationen ser ut, men du kommer inte avkrävas någon redovisning av det.

  • Försök vara avslappnad. Det är lättare sagt än gjort men enligt mina erfarenheter är intrycket av dig som person minst lika viktigt som det du säger. Om de som intervjuar dig tycker att du verkar vara en sympatisk människa som man vill ha med sig till fikarummet är hälften vunnet. Så, försök att luta dig tillbaka, var inte rädd för om det blir lite tystnader, det är ok. Tillåt dig själv att fundera på frågan om du inte omedelbart har svar på frågan. Fråga en gång till om du inte har förstått.

    Och glöm inte att känna efter om du själv tycker att det är en arbetsplats du vill vara med och människor du vill ha som dina kollegor….

Efter anställningsintervjun

Efter anställningsintervju- släpp den inte bara – fundera igenom hur det gick. Vilka frågor fick du, hur svarade du. Finns det något svar du vill fila på? Fanns det några frågor du inte kunde svara på alls? Fundera isåfall på vad du vill ge för svar nästa gång. Jag brukar prata med kloka människor som jag har omkring mig för att så småningom kunna göra så bra ifrån mig som möjligt på anställningsintervjun. En god idé är också att skriva ner frågorna – då kommer du ihåg dem tills nästa gång det är dags att förbereda sig.

Om du är ringrostig arbetssökande kan det vara bra att gå igenom intervjufrågorna innan det är skarpt läge. Jag var väl förberedd inför min första anställningsintervju och inte förberedd alls inför min senaste.
Om du vill ha några exempel på vilka frågor som kan komma under intervjun ger jag några exempel nedan.  Sådant som jag har blivit frågad om.  Den gamla klassiska frågan ”nämn tre bra och tre dåliga sidor med dig själv” har inte kommit alls. Däremot verkar frågor om hur man hanterar stress vara populärt. Kanske säger det något om dagens arbetsplatser. Vad tror du?

Exempel på intervjufrågor:

Vad fick dig att söka det här jobbet

Hur hanterar du förändring

När har du varit i ett samarbete som inte fungerat

När har du hanterat en stressande situation mindre bra

När har det sociala samspelet varit en utmaning/fungerat mindre bra

Vad är en utmaning för dig just nu/

Vad har du för utmaningar

Har du erfarenhet av rekrytering

När har du varit modig

När är ditt arbete en utmaning

Vad tycker du är roligast i ditt arbete

Vad tycker du är tråkigast

Vad tror du att du skulle kunna tillföra i det här jobbet

I vilka sammanhang fungerar du som bäst

När har du startat ett projekt från grunden

När har du tagit initiativ till ett projekt

Hur är du i en grupp

Vad har format dig till den du är

Vad är dina karaktärsdrag

Vad är dina positiva sidor

Vilka sidor behöver du arbeta med/utveckla

Vad tycker du om privata utbildningsföretag

Hur hanterar du stress?

Fungerar du bra under stress?

/Kram Soctanten

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s