Publicerad i arbetsplatsen, mobbning

Många svenskar blir mobbade på arbetsplatsen

Soctanten vid tangenterna…

Eftersom vi tyckte att härskartekniker var  intressant  vill vi gärna gräva vidare i ämnesområdet taskiga kollegor. Därför har vi valt att intercjua Stefan Blomberg, psykolog och författare till boken ”Mobbning på arbetsplatsen:uttryck och åtgärder”. Läs intervjun med honom nedan och få reda på varför mobbning uppstår, hur det uttrycker sig och vad man gör åt det!

Hur många svenskar drabbas av mobbning?

pressbild01
Vill du veta hur mobbning kan uppstå på arbetsplatsen? Missa inte vår intervju med psykologen och författaren Stefan Blomberg!

Undersökningar som mäter mobbning på arbetsplatsen visar att upp till 100 000 svenskar per år kan vara drabbade. Dessutom uppger 25 000 personer att de upplever hälsoproblem på grund av mobbning och trakasserier, förklarar Stefan Blomberg, psykolog och författaren till boken; Mobbning på arbetsplatsen: uttryck och åtgärder.
Stefan Blomberg menar att det finns två huvudsakliga anledningar till att mobbning på arbetsplatsen uppstår.

 

– Det kan antingen vara misskötta konflikter som går från meningsskiljaktigheter i en sakfråga till personliga motsättningar. Kanske får någon av parterna stöd av flera kollegor vilket innebär att det helt plötsligt blir flera personer mot en.

Ännu en anledning till att mobbning uppstår är när någon inte riktigt passar in i arbetsgruppen. Det uppstår ofta i grupper som är homogena baserat på kön, politiska åsikter eller ålder. Exempelvis visar statistiken att manliga undersköterskor är mer utsatta än kvinnor i samma bransch.

Stefan Blomberg menar att ett tydligt underläge och en situation som pågått under en längre tid särskiljer mobbning från trakasserier och konflikter på arbetsplatsen.

-Det kan antingen vara misskötta konflikter som går från meningsskiljaktigheter i en sakfråga till personliga motsättningar. Kanske får någon av parterna stöd av flera kollegor vilket innebär att det helt plötsligt blir flera personer mot en.

Stefan Blomberg menar att ett tydligt underläge och en situation som pågått under en längre tid särskiljer mobbning från trakasserier och konflikter på arbetsplatsen.

-Det måste vara en person som befinner sig i underläge och det måste ha pågått under en längre tid. Det kan ju exempelvis uppstå trakasserier på arbetsplatsen men den som blir utsatt biter ifrån. Men om det är en person som har svårt att värja sig, exempelvis om en nyanställd ställs mot någon som har jobbat på arbetsplatsen i 25 år, då kan det klassas som mobbning.

Vill du veta mer om hur de vanligaste formerna av mobbning ser ut, hur man hanterar mobbning på arbetsplatsen och vad man gör om det är chefen som mobbar? Då ska du inte missa vårt nästa inlägg!

/Kram Soctanten

Annonser

2 reaktioner till “Många svenskar blir mobbade på arbetsplatsen

  1. Sen har vi då den här aspekten av de som ser och hör, men som inte törs ingripa. I vissa fall beroende på att det första vill man själv inte bli inblandad, och för det andra, om man gör det, vad händer och vad får det för konsekvenser? Kanske blir man själv drabbad rent av? Jag har själv varit utsatt för sånt här övergrepp, osäker om det är sår som någonsin kan läkas på insidan. Jag har också sett hur otroligt fega en del blir, mer rädda om sitt eget skinn än att stå upp för en kompis.

    Gilla

    1. Tack för din kommentar! Tråkigt att höra att du har varit utsatt. Som vårt inlägg på är du långt ifrån ensam. Och det blir desto viktigare att lyfta upp det, för att förebygga och hindra mobbning från att förekomma på våra arbetsplatser!/ Hälsningar Soctanten och Kollegan

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s